2009. szeptember 2., szerda

Nem mindegy, hogy fikció vagy frikció

- Nem mindegy, hogy fikció vagy frikció - mondtam édesanyámnak valamikor sok évvel ezelőtt egy miskolci buszmegállóban, eldicsekedve legújabb szellemességemmel. De lehet, hogy először azt mondtam: nem mindegy, hogy frakció vagy frikció, bár ennek nincs sok értelme. Az előbbinek viszont van, szexológiailag is, sőt, főleg úgy. A bútoráruházhoz közel eső buszmegállóban álltunk, ahol a buszjárat megfordul, tavasz volt vagy ősz. Vagy nyár, de semmiképp sem tél. Ahogy beszélgettünk, valahogy jól jött ki ez a "nem mindegy, hogy" mondás.
Értetlenkedés helyett édesanyám mondott valamit rosszallóan. Gyanúsan sok tudományos szót ismer. Nyelvész, a magán- és mássalhangzók összefüggésrendszerét kutatja.
Mostanában a prímszámokkal is foglalkozik, a legalábbis nemrég egy ilyen problémával hívott fel telefonon. Tán csak az Eratoszthenész-féle szita egy speciális változatát "találta fel" újra, de komolyabb felfedezésről is szó lehet (már amennyire a számokkal teleírt füzetlapok csekély és felszínes matematikai érzékem számára sejtetni engedték később).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése